Gaddin unohdettu puutarha

Mikä ihmeen Gaddin puutarha?

Isoäitini asustamassa yhtiössä valmistellaan parhaillaan tontin myyntiä. Tämä tontti on kaunista puistikkoa Kakolan rinteessä, jossa silmäni ovat levänneet. Varsinkin keväällä rinne kukkii kauniin keltaisessa kukassa. Vasta nyt sain kuulla kyseisen puistikon todellista tarinaa. En voi olla muuta kuin liikuttunut.

Varsinais-Suomen Maakuntamuseo valmisteli selvityksen kaikille yhtiön osakkaille Turussa sijaitsevasta Linnankatu 49 tontista, Gaddin puutarhasta. Käytän mm. tätä selvitystä lähteenäni.Gaddinpuutarha_31

Pidimme Gaddin puutarhassa hänen kunniaksi piknikin isoäitini ja hyvän ystäväni kanssa. Sillä meitä kaikkia yhdistää puutarha- ja kukkahulluus.

Voisi melkein sanoa, että olimme Suomen puutarhojen alkujuurilla.Suunnitelmien mukaan tämän puutarhan tilalle nousee seuraavaksi kerrostalo.Ennen sitä otamme vielä ilon irti upeasta paikasta ja siitä on nyt valokuvia muistoksi.

Gaddinpuutarha_24

Gaddinpuutarha_41

Gaddinpuutarha_36

Pehr Adrian Gadd (1727-1797) oli Suomen ensimmäinen kemian professori ja tämän lisäksi hän tutki maataloutta ja puutarhojen hoitoa. Gaddin ja hänen toverinsa Pehr Kalmin ansiosta kartanoihin ja pappiloihin syntyi 1700-luvun lopulta alkaen kukoistavaa puutarhakulttuuria Suomeen.

Gaddi testasi Kakolan rinteen puutarhassaan erilaisia kasvilajeja, jotka pärjäisivät Pohjolan oloissa. Hänen tutkimustyönsä oli siis erittäin merkittävää viljely- ja puutarhakulttuurille. Häntä pidettiin jopa 1700-luvun merkittävimpinä tiedemiehinä Suomessa.

Gaddinpuutarha_25

Gaddinpuutarha_19

Gaddinpuutarha_22

Gaddinpuutarha_23

Gaddinpuutarha_30

Gaddinpuutarha_14

Lainaten Gaddin sanoja: ”Kahdenkymmenenkahden vuoden aikana olen tehnyt täällä kaikenlaisia istutuskokeita. Kylmä ja ankara ilmanala on vaatinut kärsivällisyyttä, kestävyyttä, uutteruutta ja huolta, jotta olisi onnistunut keksimään varmoja sääntöjä istutuskokeisiin. Tämän ajan kuluessa on tässä ilmanalassa kokeiltu yli 600 kasvia. Paljon on epäonnistunut ja mennyt piloille. Ilahduttavaa on kuitenkin, että tärkeimmät väriaineet, kasvit joita voi käyttää öljyn valmistuksessa sekä useat yleiset lääkeyrtit ja syötävät kasvit, samoin kuin tietyt hedelmäpuut, sentään varmasti menestyvät tällä paikkakunnalla.”

Ihmeellistä yhtäläisyyttä tunnen Gaddia kohtaan, sillä aloitin itsekin yliopisto-opiskelut aikoinaan kemialla. Myöhemmin vaihdoin tosin kemian farmasiaan nopeamman työllistymisen innoittamana.

Tämän lisäksi yksi parhaimpia kesätyömuistojani on Ahvenanmaalta Ålands Försöksstationilta, eräänlaisella kasvien viljelyn kokeiluasemalla. Siellä testattiin erilaisia Suomen viljelysoloihin sopivia kasvilajeja. Tämän kokemuksen innoittamana myös omasta puutarhastani on tullut hyvin kokeellinen.

Pidän kasveista ja puutarhoista erittäin paljon. Ne ovat minulle tärkeitä, tähän lukeutuu myös Gaddin puutarha. Rakastan myös valokuvata puutarhoissa.

Tarinat ja historia innoittavat niin kuin tälläkin kertaa. Nautitaan kesästä!

Gaddinpuutarha_9

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s