Pidimme metsän hautajaiset Paimion parantolan metsissä. Itseä surettaa monien muiden paikallisten lisäksi päätökset metsän hakkuista. Hakkuiden alle on jäämässä suosittu virkistysalue. Polut ovat olleet kovassa käytössä ja ne ovat muotoutuneet ajan saatossa sopiviksi kaikenlaisille kulkijoille. Näihin maisemiin on tultu myös kauempaa tallustelemaan.
Metsän terveyshyödyistä alkaa olla tutkimustietoa aika paljon tarjolla. Senkin takia tämän kaltainen päätöksenteko ihmetyttää kovasti. Mainittakoon vaikka nopeasti käsilläni oleva Apteekin Terveydeksi asiakaslehti 3/2018, jossa on artikkeli eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salosen tutkimustyötä metsien vaikutuksesta hyvinvointiin.
” Luonnon terveysvaikutuksia on todettu useissa tutkimuksissa. Salonen kertoo kyselyin toteutetussa kokeellisessa tutkimuksessa, jossa käytettiin lääketieteellisiä mittareita. tulosten mukaan luontoympäristö tuottaa enemmän hyvinvointia kuin rakennettu ympäristö.
Verenpaine, sydämen syke ja stressihormonitaso alenevat. Fysiologiset vaikutukset ilmenevät muutamassa minuutissa. Stressi heijastuu myös psyyken ongelmiin, kuten depressioon ja ahdistuneisuuteen. Jopa yksittäiset metsäkäynnit vähentävät oireita ja kohottavat mielialaa.
Salosen mukaan 20 minuuttia luonnossa oleskelua kasvattaa elinvoimaisuuden tunnetta. Kognitiiviset vaikutukset, kuten tarkkaavaisuuden palautuminen, ilmenevät alle tunnissa. Vähintään pari tuntia luonnossa viikottain riittää terveyden vaalimiseen.”
Pääkaupunkiseudulla toimii yritys nimeltä Mindstone oy, jossa kekseliäs yrittäjänainen Jonna Huomo elättää itsensä metsäyttämällä ihmisiä. Tämän kaltainen yritystoiminta sopisi täydellisesti myös parantolan metsiin. Se istuisi hyvin yhteen myös Alvar Aallon ideologian kanssa. Sellaista tulevaisuuden näkymää näen silmissäni, mutta nyt se on vaarassa murentua täysin.
Kiitän kovasti kuvauksiini osallistuneita rohkeita malleja. Meillä oli kiva kuvauspäivä aiheesta huolimatta.
Ilman mäntymetsää parantola on kuin valtamerten laiva ilman merta.